av

Aleksander Smeby

24. jun. 2020

Litt kunnskap om fargetemperatur kan gjøre underverker for hvordan kontoret ditt oppleves av kunder og ansatte.
Se for deg den verste kontorbelysningen du kan forestille deg.

Hvordan ser det ut?

Mange vil nok få opp et bilde av et hvitt, sterilt kontor med skarpt, nådeløst lys over arbeidsstasjonene. Som å sitte under flomlys, uten noen vei å unnslippe. Andre vil kanskje se for seg gule, fluorescerende lysrør, som summer nådeløst mens de utgir et dødt, gulaktig lys. Kontoret føles som en hule.

Hvorfor oppleves lyset så ubehagelig?

Fargetemperatur avgjør hvordan kontorlyset oppleves

Vi blir nødt til å snakke litt om fargetemperatur. Den iskalde, sterile vibben som får kontoret til å minne om en operasjonssal, skyldes nemlig som regel at fargetemperaturen er for høy. Det gule, daffe lyset skyldes at den er for lav.

Fargetemperatur måles i Kelvin, og går på en skala fra 1.000–10.000.

Her er noen eksempler på fargetemperaturen til forskjellige lyskilder:

  • 1.800K – Stearinlys
  • 2.400K – Klassisk lyspære
  • 5.000K – Vanlig dagslys
  • 6.000K – Kamerablitz
  • 8.000K – LCD-skjerm
  • 10.000K – Klar, blå vinterhimmel

Som du kan se er den lavere enden av skalaen gjerne varm, rødlig og koselig. Den øvre enden har blåtoner (og er også grunnen til at himmelen er blå).

Så hva betyr dette for kontoret ditt?

Rett fargetemperatur skaper Human Centric Lighting

Vi mennesker blir lett påvirket av omgivelsene våre, selv om vi kanskje ikke registrerer det bevisst. Den som kjenner sin Kelvin, vil være i stand til å påvirke hvordan de ansatte opplever stemningen på kontoret.

Dette kalles ofte for Human Centric Lighting (HCL) – lys som tar hensyn hva vi mennesker rent biologisk og underbevisst tenker på som naturlig lys. Vi trives rett og slett bedre i riktig lys.

Hva som er riktig for ditt kontor, kommer egentlig an på hva slags arbeid som utføres der.

Tenk på kaldt lys (over 5.000K) som kaffe. Kroppene våre reagerer på det som kraftig dagslys, og det vekker oss opp. Det kan altså bidra til produktivitet og oppvakthet. Et salgs-kontor med høyt tempo kan med fordel ha mange Kelvin. Det kan likevel bli for mye, og føre til høyt stressnivå – akkurat som koffein.

Varmt lys (under 5.000K) er mer som et glass vin. Det gir kroppen signaler om å slappe av, og er grunnen til at du føler deg mer døsig i et rom med varm belysning – det minner oss om når sola står lavt på himmelen om kvelden. Det passer ofte best på pauserommet, men kan også være gunstig dersom dere gjør mye kreativt arbeid. De beste ideene kommer gjerne når du er avslappet.

De ubehagelige kontorene har ofte gått for langt i én retning. Trikset handler om å finne rett balanse for hva slags type rom du skal belyse.

LED og styringssystemer lar deg finjustere fargetemperaturen

Der en klassisk, oransje lyspære (av typen som henger fra en ledning i boden) ligger på litt over 2000 Kelvin, har en LED-pære ingen slike iboende begrensninger.

LED-lamper kommer i alle fargevariasjoner, og det er du som avgjør hvilken som er mest gunstig. Kobler du dem til et styringssystem kan du også justere dem opp og ned etter eget ønske.

Et styringssystem er kort fortalt en type software som lar deg styre lyset etter behov, gjerne ut fra soner, rom eller helt ned til hver enkelt lampe.

Slik kan du for eksempel starte dagen med høy Kelvin, for å stimulere til produktivitet når de ansatte fremdeles sliter med å våkne helt opp. Deretter kan du (gradvis!) senke den til å bli lavere og varmere, særlig dersom noen sitter igjen på overtid. Da slipper kroppen å føle på stress over at det fremdeles er «dagslys» når det egentlig skulle ha vært kveld.

Du kan også endre fargetemperaturen på forskjellige rom eller forskjellige soner, avhengig av hva de skal brukes til. Dermed kan du tilpasse møterommet ut fra om du skal ha en brainstorming-session, motta kunder eller ha en avslappet teambuilding-øvelse.

Ettersom LED og smart styring i tillegg sparer deg strømkroner på sikt, er det svært få grunner til å velge mer tradisjonelle lysløsninger. Men ettersom mange kun velger det ut fra økonomiske hensyn, er det viktig å poengtere at det også finnes andre grunner til å velge smart lys.

Du får rett og slett i pose og sekk. Og det er en ganske sjelden greie.

Redusere energikostnader på ditt kontor?

Vi ser gjerne nærmere på de mest effektive lysløsningene for ditt kontorlokale.

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler (cookies). Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om vår håndtering av informasjonskapsler og personvern i vår personvernerklæring.